Frågor & svar

Glasögon

Putsa dem med mikrofiberduk, eller spraya på glasögonrengöringsvätska och torka torrt med mjuk duk/papper. Undvik att lägga glasögonen med glasen nedåt. Förvara dem i fodral när du inte använder dem. Undvik att utsätta dem för värme som varmt vatten, ånga från ugn och diskmaskin, bastu med mera.

De nyaste progressiva glasen är högteknologiskt utvecklade och ”skräddarsydda” för just dig. Vi gör ett flertal extramätningar för att ta reda på vilket av dina ögon som är dominant, var brytningspunkten i respektive öga hamnar, inklinationsvinkeln (hur mycket glaset är inåtvinklat mot kinden) och bågens kupighet. Vid närseende (NVB – near vision behavior) filmar vi hur du använder dina ögon med mera.

Vi använder oss av Essilor, som är världsledande på glas.
Vi kan även beställa glas från Zeiss, Hoya och Rodenstock.

Efter din undersökning, när vi identifierat synfel och styrkor, rekommenderar vi glas. Vi har glas för alla behov, både privat och i arbetet: enkelslipade, enkelslipade med avlastning för läsning, progressiva och rumsprogressiva, glas anpassade för bilkörning, solglas med eller utan polarisering.

Ja, självklart! Vi har egen verkstad så det löser vi. Vi behöver dock se bågen innan, så att den inte är skadad på något sätt.

Fotokromatiska glas kallas också transitions, de ändrar färg när de utsätts för UV-ljus. Den senaste generationen 8-glas växlar snabbt från mörka till ljusa när man kommer inomhus. Dessa finns i flera färger. Nu finns även transistion-glas som ändrar färg när du sitter i bilen.

Ja. När man köper ett komplett par (båge + glas) följer en ettårig skadeförsäkring med på köpet, med en självrisk på 250 kronor som täcker alla skador.

Efter ett år har man möjlighet att förlänga försäkringen. När du hämtat ut dina glasögon har vi 30 dagars bytesrätt på bågen, om du mot förmodan inte skulle vara nöjd.

Linser

Ja, det finns linser som kan sitta inne upp till 30 dagar i sträck. De är gjorda av silikon och släpper igenom tillräckligt med syre till ögat. Man bör dock rådgöra med en optiker innan man sover med linser.

Det finns ingen rekommenderad ålder. Det beror på hur mogen och motiverad personen är. Man ska kunna hantera både rengöring, handhygien och bytesfrekvens. Det är viktigt att ett barns föräldrar är engagerade och delaktiga.

Nej! Försök i möjligaste mån att vara linsfri under en pågående förkylning. Man får känsligare slemhinnor och har större infektionsrisk i ögonen.

LinsBoxen är en enkel och flexibel prenumeration på linser. De skickas hem direkt till brevlådan varje månad, utan bindningstid och helt fraktfritt. Tecknar man sig för LinsBoxen ingår kostnadsfria linskontroller, med enkel betallösning via autogiro. Man kan pausa och avbryta abonnemanget när man vill.

Solglasögon

Ett polariserande glas tar bort ljusreflexerna från ytor såsom vatten, snö och vägbanor. Det är ett extra filter i glasen som tar bort allt blänk.

Ja, det gör vi! Vi jobbar mycket med Oakley sportsolglasögon, där man kan beställa olika linser till olika sporter. Man kan få dessa slipade med sin styrka. Även Maui Jim har fina sportmodeller.

Det beror på hur ljuskänslig man är. Det viktigaste är att använda solglasögon som UV-skydd. Ibland klarar man sig med en brun lins, det är den färg som är mest kontrasthöjande. Men är man mycket ljuskänslig så kan man behöva ha en grå eller grön lins, som är mörkare, för att dämpa solljuset så mycket som möjligt.

Övrigt

Vi tittar på ögonbottnen, gula fläcken och synnerven så det inte finns några åldersförändringar och vi gör synfältsmätning. Här analyseras ögonbottenbilden noga och sparas så man kan jämföra till nästa undersökning. Vi har nyligen uppgraderat till den senaste ögonbottenkameran OCT (Optical Coherence Tomography). Den skannar av ögat och tar en tvärsnittsbild av näthinnan och används för att till exempel upptäcka svullnad i gula fläcken, hål i näthinnan eller skador på synnerven.

  • Synundersökning: 1 timme
  • Ögonhälsoundersökning: 1–1,5 timme
  • Kontaktlinsundersökning: 1 timme
  • Nytillpassning linser: 1 timme
  • Körkortstest: 15 minuter
  • Synundersökning: 495 kr
  • Ögonhälsoundersökning: 895 kr
  • Kontaktlinsundersökning: 495 kr
  • Nytillpassning linser: 695 kr
  • Körkortstest: 125 kr

Torra ögon kan bero på flera saker. En vanlig orsak är ansträngning. Det är bra att rådgöra med sin optiker. Eventuellt kan ögondroppar avhjälpa besvären. Grusiga ögon hos linsbärare kan eventuellt lösas med att byta linsvätska eller ny linstyp. Åter, rådfråga din optiker.
Vid rinniga ögon rekommenderar vi att göra en kontroll på dina ögonlockskanter. Där sitter små körtlar som producerar fett till tårfilmen, och ibland kan dessa bli igentäppta. Då spricker tårfilmen snabbt upp vilket kan orsaka överproduktion av tårar. Detta finns det behandling för. Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Ja, ett kosttillskott innehållande vitamin C, E, koppar och zink skyddar cellerna mot oxidativ stress. Zink bidrar även till att bibehålla normal synförmåga. Lutein och zeaxantin skyddar gula fläcken mot UV-ljus och oxidativa reaktioner. Här rekommenderar vi Optivital som även bromsar upp torra förändringar i gula fläcken. För torra ögon rekommenderar vi Optimega-D, som är nya generationen Omega-3 (innehåller D-vitamin och krillolja).

Ja, vi erbjuder två olika typer av delbetalningar:

Brilliantkonto: Välj att delbetala 195, 295 eller 495 kronor i månaden.

Med Brilliantkonto kan du handla glasögon, kontaktlinser eller solglasögon till dig själv och din familj utan att betala hela summan på en gång. Som Brilliantkund får du ett köputrymme på upp till 20 000 kronor. Helt räntefritt!

Traditionell delbetalning: Delbetala upp till sex månader, helt ränte- och avgiftsfritt.

Kontakt

Har du fortfarande frågor eller funderingar?

Kontakt

Har du fortfarande frågor eller funderingar?